Miyomektomi
MiYOMEKTOMİ AMELİYATI HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER!
Miyomlar rahim duvarı kaynaklı iyi huylu tümörlerdir. Kadınlarda en sık görülen pelvik tümördür. Kadınlarda Miyom görülme sıklığı 40 lı yaşlar ve sonrasında %80 leri bulmaktadır.
Miyomektomi yani miyomların çıkarılması ameliyatı, rahimde bulunan miyomların alınması için yapılan bir ameliyattır. Miyomlar bazı şikayetlere sebep olabilirler. Bu tarz şikayetlere sebep olan miyonların ameliyatla alınması gerekebilir:
Yoğun kanamalı adet dönemleri
Düzensiz ve yoğun adet dönemleri
Sık idrara çıkma ihtiyacı ve Kabızlık
Pelvik bölgede ağrı
Cinsel ilişkide ağrı
Miyomektomi ameliyatı üç farklı şekilde yapılabilir ancak ameliyatın tipine muayenede karar verilir:
Laparatomik miyomektomi: Laparatomik miyomektomi ile cerrah, hastanın karnının alt bölgesinde sezaryende yapılan kesiye benzer bir kesi yapılarak miyomlarınızı alınmaktadır.
Laparoskopik miyomektomi: Laparoskopik miyomektomide karına yapılan 3 veya 4 1 cm lik kesi ile miyomlarınız alınır. Bu tip miyomektomi ameliyatı ile iyileşme süreci daha hızlıdır.
Histeroskopik miyomektomi: Bu tipte rahim içine kameralı bir sistem ile girilerek rahim iç tarafına doğru büyümüş miyomlar alınır.
Hangi myomektomi ameliyatının sizin için uygun olduğu konusunda doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz, Örneğin çocuk sahibi olmayı isteyip istememek ameliyatın tipini değiştirir. Miyomektomi ameliyatının türü aynı zamanda miyomlarınızın boyutuna, yerleşimine, sayısına ve sebep olduğu şikayete bağlı değişebilmektedir.
Hastaların çoğunun sorduğu sorulardan bir tanesi; Myomektomi ameliyatı gelecekte hamile kalma şansımı etkiler mi?
Bu noktada cevap tabiki etkiler olur. Çünkü çocuk sahibi olmak isteyip de olamayan hastalarda miyomektomi ameliyatı hem gebelik olasılığını arttırır hem de genelikte komplikasyon riskini azaltır.
Miyomların gebeliği engelleme olasılığı miyomların tipine, boyutlarına, sayısına ve yerleşimine bağlıdır.
Myomektomi ameliyatından sonra oluşacak gebelikler sezaryen ön planda önerilir ancak bu ameliyatın tipine ve kullanılan tekniğe göre değişir.