Perinatoloji Nedir?
Perinatoloji, doğum öncesi (antenatal), doğum anı ve doğum sonrası (postnatal) dönemleri kapsayan, fetüsün ve annenin sağlık durumuna odaklanan tıbbi bir uzmanlık dalıdır. Özellikle yüksek riskli gebeliklerin takip edildiği bu dal, annenin ve bebeklerin karşılaşabileceği olası riskleri değerlendirir, teşhis eder ve yönetir.
Perinatoloji uzmanları (veya maternal-fetal tıp uzmanları olarak da adlandırılırlar), bu yüksek riskli gebelikleri değerlendirir, yönetir ve fetüsle ilgili potansiyel sorunları teşhis edip tedavi ederler. Ayrıca, doğum öncesi testler, ultrasonografik değerlendirmeler ve diğer tanısal prosedürler konusunda uzmanlaşmışlardır.
Perinatoloji uzmanlarına “maternal-fetal tıp uzmanı” veya “perinatolog” denir.
Perinatolog: Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olduktan sonra, perinatoloji yandal uzmanlık eğitimi (3 yıl) alarak bu alanda uzmanlık sınavına giren ve başarı ile bitirmiş olan riskli gebelikler alanında uzmanlaşmış bir Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanıdır.
Perinatolojinin Verdiği Hizmetler:
- Yüksek Riskli Gebelik Takibi: Önceden var olan annenin sağlık sorunları (örn. diyabet, yüksek tansiyon, kalp sorunları, otoimmün hastalıklar vb), birden fazla fetüsün bulunması (örn. ikiz, üçüz), fetüste tespit edilen anormallikler veya annenin ileri yaşı, plasentaya anormallikleri gibi nedenlerle oluşan yüksek riskli gebeliklerin takip edilmesi.
- Doğum Öncesi Tanı: Detaylı ultrason, 11-13 hafta erken ultrason taraması, fetal ekokardiyografi, fetal nörosonografi gibi fetal muayeneler ile birlikte amniyosentez, koryon villus örneklemesi (CVS), kordosentez gibi gelişmiş tanısal işlemlerle fetüste genetik veya yapısal anormalliklerin erken teşhisi.
- Fetal İzlem: Fetal ultrasonografi, fetal ekokardiyografi, Doppler ultrasonografi gibi yöntemlerle fetüsün gelişiminin ve sağlığının yakından izlenmesi.
- Doğum Planlaması: Yüksek riskli gebeliklerde doğumun ne zaman ve nasıl gerçekleşeceğinin planlanması.
- Doğum Öncesi Danışmanlık: Genetik danışmanlık veya fetüste tespit edilen bir anormallik hakkında aileyi bilgilendirme.
- Fetal Tedaviler: Fetal cerrahi veya diğer tedavilerle doğum öncesi dönemde fetüsün bazı sağlık sorunlarının tedavisi.
- Neonatal (Yenidoğan) Bakım Koordinasyonu: Yüksek riskli gebeliklerde doğum sonrası dönemde bebeğin alacağı özel bakımın planlanması.
Perinatologlar, annenin ve bebeklerin sağlığı için en iyi sonuçları elde etmek amacıyla obstetrik, neonatoloji, genetik ve diğer uzmanlık dallarıyla yakın iş birliği içinde çalışırlar. Bu uzmanlar, genellikle yüksek riskli gebeliklerin ve doğumların yönetildiği özel merkezler veya hastaneler ile birlikte hizmet verirler.