Jinekolojik Kanser
Jinekolojik kanserlerin belirtileri nelerdir?
Rahim içi kanseri özellikle post-menopozal dönemde olan kadınlarda kanama şeklinde kendini belli ederken, menopoz döneminden önce anormal adetler, yoğun kanamalar, adet sonrası kanamalar ve ara kanamalar şeklinde kendini gösterir. Çok ileri evrelerde kasık ve karın ağrısıyla yakalanabilmektedir. Rahim ağzı kanseriyse inatçı akıntılar, ilişki sonrası kanama, kanlı akıntı, ileri evrelerde idrar yapamama, büyük abdest zorlukları ve kasık ağrısıyla kendini gösterirken, yumurtalık kanserleri daha çok karın şişliği, karın ağrısı, çevre organların baskısı sonucu idrar ve büyük abdest yapamama problemleriyle karşımıza gelmektedir.
RAHİM AĞZI (SERVIKS) KANSERİ
Genellikle 30 yaşın üzerindeki tüm kadınlar rahim ağzı kanseri geliştirme riski altındadır. Temel neden HPV denilen bir virüs tarafından rahim ağzının enfenkte olması ve uzun yıllar boyunca enfeksiyonun iyileştirilememesidir. HPV’ nin ne olduğunu bilmeyenler için temel olarak HPV cinsel ilişki sırasında kişiden kişiye geçen cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Ancak başka bulaşma yolları da vardır.
Rahim ağzı kanseri kadınlarda ikinci en sık görülen kanserdir. Rahim ağzı kanseri genellikle belirti vermez. Bu nedenle yıllık jinekolojik muayeneler aksatılmamalıdır. Bazı hastalarda cinsel ilişki sonrası kanama ve olağandışı vajinal akıntı görülebilir. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaştıysanız, bir jinekolojik muayene olmanızı öneririm.
YUMURTALIK KANSERİ
Yumurtalıklar bir kadının rahminin her iki yanında yer alır, yumurtalıklar östrojen ve progesteron olarak bilinen iki kadınlık hormonunu üretirler. Yumurtalık kanseri tüm kadın hayatı boyunca 100 kadından birinde görülür.
Yumurtalık kanseri genellikle bulgu vermez şikâyete sebep olmaz. Ancak karında şişlik, adet düzensizliği, hazımsızlık ve alt karın bölgesinde ağrı gibi müphem şikayetlere neden olabilir.
Erken aşamalarda yakalandığı zaman bir tek ameliyatla tamamen iyileşmek mümkündür, bu nedenle yıllık jinekolojik muayeneler çok önemlidir.
Yumurtalık kanseri ileri evrelerde tedavisi zor ve uzun solukludur. Genellik sadece cerrahi yeterli olmaz ve üzerine kemoterapi gerekli olacaktır.
Bu ve buna benzer şikayetler varlığında hatta hiçbir şikayetiniz yoksa bile yıllık jinekolojik muayene olmanızı öneririm.
RAHİM KANSERİ
Rahim, bir kadının hamileliği sırasında bebeğin büyüdüğü yerdir ve bu nedenle üreme sistemi açısından çok önemli bir organdır. Rahim kanseri rahimin iç duvarından veya rahim kas tabakasından kaynaklanabilir. Rahim kanserine yakalanma riski yaşla birlikte artar.
Rahim kanserinin bazı belirtileri vajinal akıntı, normal olmayan kanama ve özellikle menopoz sonrası kanama olabilir.
Menopozdan sonra herhangi bir kanamanız olursa, en kısa sürede jinekolojik muayene olmanız gerekir.
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.